4xT® METHODE

section-d484e96

section-9841fc8

4xT® METHODE

TESTEN • TRIGGERS • TAPE • TRAINING

https://4xt-therapeut.nl/wp-content/uploads/2021/12/4xT-Therapeut-Test-Tape-Trigger-Train-570x336.png

Samenvatting:
De 4xT® Methode is een nieuwe therapeutische behandelmethode met een bewezen goed en snel resultaat. Ook mensen met langdurige klachten ervaren vaak direct resultaat. De behandeling richt zich niet sec op spieren of gewrichten maar kijkt naar het gehele lichaam. Bindweefsel (fascia), het weefsel dat letterlijk alles met elkaar verbind, staat hierbij centraal. Doelstelling is in plaats van symptoombestrijding de oorzaken, blokkades op te lossen, waardoor de gewrichten en spieren beter functioneren en pijn vermindert of verdwijnt.

Wat is de 4xT® Methode?

De 4xT® Methode is een nieuwe therapeutische behandelmethode gericht op snelle diagnostiek (wat is de oorzaak van de klacht) en snelle behandeling met behulp van de nieuwste wetenschappelijk bewezen therapeutische technieken. De 4xT® Methode bestaat uit een combinatie van 4 stappen, de vier T’s:

  • TESTEN: speciale therapeutische testen
  • TRIGGERS: manuele technieken en myofasciale technieken gericht op behandeling van spieren, gewrichten, bindweefsel (fascia) en organen
  • TAPE: speciale TAPE technieken
  • TRAINING: gerichte oefeningen vooral gericht op het ‘inslijpen’ van goede bewegingspatronen


Waar komt de 4xT® Methode vandaan?

De 4xT® Methode is ontwikkeld door Karl Noten, fysio-manueeltherapeut en eigenaar van Fysio Physics Group [1], na 30 jaar ervaring in de fysiotherapie & revalidatie, met een team van therapeuten, wetenschappers en medisch specialisten. Om de correcte toepassing van de methode en de kwaliteit van de behandelingen te kunnen waarborgen, is de 4xT® Methode als een officiële merknaam en als ‘intellectuele eigendom’ geregistreerd. Therapeuten moeten een specialisatieopleiding gevolgd hebben en in bezit zijn van een geldige licentie om de methode te mogen uitdragen. Dat garandeert u de beste behandeling.

Wat is er anders aan de 4xT® Methode?

Wetenschappelijke studie geeft aan dat de 4xT® Methode positief werkt in vergelijking met standaard fysiotherapie bij mensen met chronische lage rugpijn. De kwaliteit van leven neemt toe, pijn tijdens bewegen neemt duidelijk af en de romp mobiliteit neemt toe. Het unieke van deze methode is dat niet behandeling van de spieren of gewrichten maar behandeling van de fascia centraal staat. De methode wordt toegepast bij de behandeling van orthopedische gewrichtsklachten zoals rug-, nek- en knieklachten maar wordt ook toegepast bij de behandeling en training van chronische aandoeningen zoals bij revalidatie na kanker (4xT® OncoFit), longziekten (4xT® LongFit) en therapeutische tapetechnieken, maar ook behandeling van littekenweefsel 4xT® Litteken Fysiotherapie. Op het overzicht van ‘Therapeuten’ kunt u zien in welke toepassingsgebied uw 4xT®-Therapeut geschoold is.

De 4xT® Methode is duidelijk anders dan een algemeen fysiotherapeutische behandelingen. Niet alleen de aanpak is anders, maar ook het resultaat! Anders is dat vooraf aan elke behandeltechniek en oefening, éérst getest wordt wat de oorzaak van het probleem is en wat de juiste techniek en/of oefening is om dit DIRECT te kunnen verbeteren. Dit gebeurt met behulp van de speciale testen (DAMT-Test® procedure). Aan de hand van deze testprocedure wordt bepaald welke techniek, welke locatie van de techniek, welke richting van de techniek en welke intensiteit het meest effectief is voordat deze wordt toegepast. Dit scheelt vaak onnodige behandelingen.

Vervolgens worden niet de symptomen zoals pijn, spierspanning, instabiliteit of spierzwakte behandeld, maar wordt de oorzaak van de klacht opgespoord en aangepakt. Noten beschrijft dit als ‘de deur opendoen’ wanneer iemand klem zit tussen de deur in plaats van de pijn of spierspanning bestrijden.

https://4xt-therapeut.nl/wp-content/uploads/2021/12/4xT-Therapeut-de-deur-opendoen-570x336.png

Werkt de 4xT® Methode ook met oefeningen?

Ja, maar ook de oefentherapie volgens de 4xT® Methode is anders. Er wordt niet gewerkt met standaard oefeningen en ook niet met zogenaamde stabiliserende oefeningen zoals ‘core stabiliteit’ oefeningen of staan op 1 been op een trampoline. De therapeut test vooraf wat de beste oefeningen zijn die passen bij uw klacht op dit moment. De oefeningen zijn vooral gericht op het verkrijgen van meer ruimte in de gewrichten en/of in de romp, soepeler maken van spieren en bindweefsel (fascia), en het ‘inslijpen’ van de pijnvrije beweging. Eerst maakt de therapeut u pijnvrij, dan pas komen de oefeningen om te zorgen voor een blijvend resultaat.

Is tapen met elastische gekleurde tape wel effectief?

Of het tapen met elastische gekleurde tape effectief is hangt af van de tape en de gebruikte tape methode. Volgens een wetenschappelijk artikel is er geen wetenschappelijk bewijs voor het effect van de meest toegepaste tape methoden, omdat deze werken met standaard technieken om bijvoorbeeld spierspanning te bestrijden. Maar dit geldt NIET voor tapen volgens de 4xT® Methode. Wij werken met therapeutische EasyTape® en testen vooraf waar en hoe de tape toegepast moet worden. De tape is geen opzichzelfstaande behandeling maar onderdeel van de totaalaanpak volgens de 4xT® Methode.

Waarom staat bindweefsel (fascia) centraal?

De traditionele fysiotherapie gaat uit van de ‘oude anatomie’, waarbij de theorie is dat spieren verantwoordelijk zijn voor bewegingen en de botten en gewrichten in beweging zetten, de muscle-bone theory [4]. Spieren, botten en bindweefsel worden als aparte structuren gezien en de behandeling van spieren centraal staat. Bij klachten van het houdings- en bewegingsapparaat richt de traditionele fysiotherapie zich vooral op spieren leren samenwerken (coördinatie of stabiliteit), spierspanning bestrijden, spieren versterken pijnpunten in de spieren (triggerpoints) en daarnaast het mobiliseren van gewrichten. De 4xT® Methode heeft een compleet andere kijk gebaseerd op de ‘Nieuwe anatomie’.

Bij de Nieuwe anatomie staat niet de spieren centraal, maar de fascia. Fascia is gespecialiseerd bindweefsel dat alle botstukken, gewrichten, spieren en organen omringt en alles met elkaar verbindt. Door verklevingen van de fascie verandert de trek- en drukkracht (tensegrity). Hierdoor verdraaien de gewrichten en organen en worden bewegingen geblokkeerd, spieren verzwakt en ontstaat beschermende spierspanning en pijn. Bij de 4xT® Methode testen we via de fascia hoe we bewegingen kunnen verbeteren en pijn kunnen verminderen. U zult ervaren dat het verschil DIRECT merkbaar is.

Kwaliteitscommissie 4xT® Therapeut

De kwaliteitscommissie houdt toezicht op scholing en ontwikkeling van de 4xT® Methode. Jaarlijks worden de 4xT® Methode behandelprotocollen bijgesteld, aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Door middel van verplichte bijscholingen worden de 4xT® Therapeuten bijgeschoold in kennis en vaardigheden. Deze inhoudelijke vernieuwing en ontwikkeling is noodzakelijk om u DE BESTE BEHANDELING te kunnen bieden.

Heeft u vragen over onze methode? Laat het ons gerust weten.

Bronnen:
1. Noten, K., Orthopedische revalidatie 4xt-methode. College lecturers, in KNGF Accreditatie ID 25230 2012, Fysio Physics: IJsselstein.
2. Noten, K. and M. Schuurmans-Stekhoven, Chapter 6: EasyTesting in Easytaping Course. 2005, College lecturers Fysio Physics: IJsselstein. p. 17-21.
3. van Amstel, R.N., P. Vaes, and S. Malone, The measurable impact of a protocoled multimodal physiotherapeutic intervention on the quality of life in patients with non-specific chronic low back pain. A RCT study. Physical Therapy and Rehabilitation, 2018. 5(1): p. 2.
4. Noten, K., RugFit, De beste oefeningen tegen rugpijn voor jong en oud. 2018, Vosselaar, Belgium: Fysio Physics Media & Publishing.
5. Myers, T.W., The ‘anatomy trains’. Journal of Bodywork and movement therapies, 1996. 1: p. 91-101.
6. Myers, T.W., Anatomy trains e-book: myofascial meridians for manual and movement therapists. 2013: Elsevier Health Sciences.

De DAMT-Test, 4MTOR en 4xT, zijn in het Benelux Merkenregister geregistreerde merknamen, Klassen: 09 41 44, respectievelijk 1360233, 1360234 en 1360235 op naam van Karl Noten en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden. De DAMT-Test® is geregistreerd bij het Benelux merkenbureau, registratienummer 1021113.

OPENINGSTIJDEN KANTOOR

  • maandag - vrijdag 9:00-17:00

NIEUWSBRIEF